Samen azen we op de goedkoopste bron van eiwit!

Cafeïne

Een lekker bakje koffie, wie houdt daar nou niet van? Door de cafeïne in koffie word je alerter, kun je je beter concentreren en voel je je minder vermoeid. Logisch dus dat de meeste Nederlanders hun dag beginnen met een kopje koffie. Maar wist je dat cafeïne ook positieve effecten heeft op sportprestaties? Op deze pagina vind je alle cafeïnesupplementen van Nederland.

Rogier achter een pot cafeïne

Een lekker bakje koffie, wie houdt daar nou niet van? Door de cafeïne in koffie word je alerter, kun je je beter concentreren en voel je je minder vermoeid. Logisch dus dat de meeste Nederlanders hun dag beginnen met een kopje koffie. Maar wist je dat cafeïne ook positieve effecten heeft op sportprestaties? Op deze pagina vind je alle cafeïnesupplementen van Nederland.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een alkaloïde. Dat is een stikstofhoudende organische verbinding die van nature voorkomt in planten. Alkaloïden hebben vaak een sterk effect op het lichaam. Cafeïne is dus een natuurlijke stof met een effect op het lichaam. Het komt voor in planten en het verhoogt alertheid en concentratie, en vermindert vermoeidheid.

Waar zit cafeïne in?

Cafeïne is dus een alkaloïde, wat betekent dat het een stikstofhoudende organische verbinding is die van nature voorkomt in planten. Wereldwijd zijn er ontzettend veel planten die van nature cafeïne bevatten, maar de meest bekende en gebruikte zijn: de koffiebonen van de koffieplant, de theebladeren van de theeplant, de cacaobonen van de cacaoboom, de colanoten van de Cola acuminata- en Cola nitida-boom (ja, hier werd vroeger de frisdrank cola van gemaakt), de zaden van de guaranaplant (wordt veel gebruikt in pre-workouts en energiedranken) en de bladeren van de yerba matéplant.   

Cafeïne en duursport

Misschien valt het je ook op dat steeds meer mensen cafeïne gebruiken om hun duursportprestaties te verbeteren. Maar helpt deze stof eigenlijk echt bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen? En ga je er betere ritten door fietsen of snellere rondjes door lopen?

Een meta-analyse van maar liefst 44 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken toonde aan dat cafeïne, in een dosis van 3–6 mg per kilogram lichaamsgewicht en ingenomen vóór de inspanning, een kleine verbetering van duurprestaties oplevert. Gemiddeld nam het geleverde vermogen van de deelnemers met 2,9% toe en werd de tijdrit 2,3% sneller voltooid.

Een recentere meta-analyse van 15 studies bij wielrenners onderzocht tijdritten en vergeleek de resultaten op basis van verschillende doseringen cafeïne. Een dosis van 4–6 mg per kilogram lichaamsgewicht bleek het meest effectief. De fietsers leverden meer vermogen en finishten sneller. Bij een lagere dosis van 1–3 mg per kilogram lichaamsgewicht was de prestatieverbetering te klein om duidelijke conclusies te trekken.

De International Society of Sports Nutrition (ISSN) bracht in 2021 haar standpunt uit over het effect van cafeïne bij zowel duursport als krachttraining. De belangrijkste bevindingen waren dat het stimulerende middel de prestaties kan verbeteren op het gebied van spierkracht, spieruithoudingsvermogen, sprints, sprongen en werpen. Ze geven aan dat het supplement de prestaties verbetert bij zowel duursport als krachtsport, maar dat het positieve effect groter lijkt bij duursport.

Cafeïne heeft dus een klein maar positief effect op duursportprestaties. Tijdens langdurige inspanning kun je er meer vermogen door leveren en afstanden iets sneller mee afleggen.

Cafeïne en krachtsport

Ga je voor een koffietje voor je training? Of pak je toch een scoop pre-workout? Misschien train je wel zonder enige stimulans. Maar helpt cafeïne eigenlijk echt bij het verbeteren van krachtsportprestaties. En ga je er meer van tillen of meer herhalingen van kunnen doen? 

Een meta-analyse uit 2022 onderzocht de minimale effectieve dosis cafeïne voor prestatieverbetering bij krachttraining. Uit het onderzoek bleek dat bij een dosering van 0,9 tot 2 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht al kleine verbeteringen in spierkracht zichtbaar waren, kleine tot matige verbeteringen in spieruithoudingsvermogen, en duidelijke verbeteringen in bewegingssnelheid.   

In een meta-analyse uit 2018 werd gekeken naar het effect van cafeïne op spierkracht, gemeten met de 1 rep max van deelnemers en de spierkracht, gemeten via verticale sprongtesten. Uit het onderzoek bleek dat cafeïne de bovenlichaamkracht significant verbeterde, maar dat het effect van cafeïne op de onderlichaamkracht niet significant was. 

Hoewel over het algemeen wordt aangenomen dat cafeïne positieve effecten heeft op krachtsport, zijn deze effecten klein. Daarnaast zijn er ook onderzoeken gepubliceerd die te weinig positieve resultaten vonden om harde conclusies te trekken. Maar wil jij alles uit je training halen en je resultaten niet aan het toeval overlaten, dan kun je zeker cafeïne supplementeren voor je training. Of gewoon lekker een kop koffie drinken natuurlijk. 

Waarom cafeïne kopen via GierigGroeien.nl?

Wil jij de goedkoopste cafeïne scoren zonder eindeloos alle webshops af te speuren? GierigGroeien.nl maakt het makkelijk! Onze slimme software haalt vier keer per dag de actuele prijzen van alle cafeïne supplementen in Nederland op en zet ze overzichtelijk voor je op een rij. Vergelijk eenvoudig op prijs per portie, totaalprijs, inhoud of de service van de aanbieder. Heb je jouw ideale product gevonden? Met één klik bestel je direct bij de goedkoopste webshop. Zo bespaar je tijd, geld én kun je gierig groeien met maximale focus en energie!

Rogier staat voor een stapel boeken over cafeïne met een tekstwolk waarin hij zegt: "Ik weet alles over cafeïne, vraag maar raak!"

Veelgestelde vragen over cafeïne

1. Hoeveel cafeïne zit er in koffie?

In een kop koffie zit meestal rond de 80 tot 100 mg cafeïne.

2. Hoeveel cafeïne zit er in pre-workout?

Dit is afhankelijk van de pre-workout, want er bestaan ook pre-workouts zonder cafeïne. Maar doorgaans bevat één scoop pre-workout zo’n 150 tot 300 mg cafeïne.

3. Hoeveel cafeïne is nodig voor betere sportprestaties?

Uit een meta-analyse uit 2024 bleek dat een dosis van 4–6 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht het meest effectief is voor prestatieverbetering bij duursport. Bij een lagere dosis van 1–3 mg per kilogram lichaamsgewicht was de prestatieverbetering te klein om duidelijke conclusies te trekken.

Een meta-analyse uit 2022 onderzocht de minimale effectieve dosis cafeïne voor prestatieverbetering bij krachttraining. Uit het onderzoek bleek dat bij een dosering van 0,9 tot 2 mg per kilogram lichaamsgewicht al kleine verbeteringen in spierkracht zichtbaar waren, kleine tot matige verbeteringen in spieruithoudingsvermogen, en duidelijke verbeteringen in bewegingssnelheid.