Samen azen we op de goedkoopste bron van Eiwit!

GierigGroeien.nl > Eiwitpoeder > Lactosevrij proteïne poeder

Lactosevrij proteïne poeder

Heb jij weleens last van buikklachten of puistjes na het nemen van een eiwitshake? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je lactose-intolerant bent of gevoelig bent voor lactose. In dat geval kan een lactosevrije proteïne poeder voor jou de uitkomst zijn. Zo kun je nog steeds effectief werken aan je sportieve doelen, zonder last te hebben van de nadelige effecten die lactose op jou heeft.

Rogier achter een pot lactosevrij proteïne poeder

Heb jij weleens last van buikklachten of puistjes na het nemen van een eiwitshake? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je lactose-intolerant bent of gevoelig bent voor lactose. In dat geval kan een lactosevrije proteïne poeder voor jou de uitkomst zijn. Zo kun je nog steeds effectief werken aan je sportieve doelen, zonder last te hebben van de nadelige effecten die lactose op jou heeft.

Wat is lactose?

Lactose is een suiker die in melk voorkomt, vandaar dat lactose ook wel melksuiker wordt genoemd. Naast melk zit lactose dus ook in producten die van melk zijn gemaakt, zoals yoghurt, kwark, kaas en natuurlijk whey proteïne.

Wat is lactose intolerantie?

Mensen met een lactose-intolerantie kunnen lactose niet goed verteren en ervaren vervelende klachten na het gebruik ervan. Dit komt doordat ze geen of te weinig lactase aanmaken. Lactase is een enzym dat je lichaam in de dunne darm produceert en dat lactose afbreekt. Het splitst lactose in twee kleinere suikers: glucose en galactose, die wél via de darmwand kunnen worden opgenomen.

Baby’s maken van nature veel lactase aan, genoeg om alle moedermelk goed te kunnen verteren. Na het derde levensjaar neemt de productie van lactase echter af, tot deze stabiel blijft tussen het 5e en 10e levensjaar. Hierdoor kan het lichaam lactose minder goed verteren. In Oost-Azië maakt een groot deel van de volwassen bevolking bijvoorbeeld nauwelijks nog lactase aan. In West-Europa daarentegen blijft bij veel volwassenen de lactaseproductie voldoende hoog om lactose goed te kunnen verteren. Toch ervaren ook in Nederland veel mensen klachten na het gebruik van lactosebevattende producten.

De symptomen van lactose intolerantie

Mensen met een lactose-intolerantie kunnen verschillende vervelende symptomen ervaren na het gebruik van lactosebevattende producten, zoals:

  • buikpijn
  • een opgeblazen gevoel
  • dunne ontlasting
  • misselijkheid


Deze vervelende symptomen zijn het gevolg van het feit dat lactose niet wordt verteert in de dunne darm waardoor ze verderop in de dikke darm worden afgebroken door bacteriën waardoor er veel gassen ontstaan. Daarbovenop trekt de onverteerde lactose vocht aan, wat kan leiden tot dunne ontlasting of zelfs diarree.

Welke eiwitpoeders zijn lactosevrij?

Heb jij wel eens last van buikklachten of puistjes na het nemen van een eiwitshake? Dan is het misschien een goed idee om over te stappen op een lactosevrije eiwitpoeder. Maar welke eiwitpoeders zijn eigenlijk lactosevrij? Hieronder zetten we ze voor je op een rij:

1. Ei-eiwit poeders

Proteïnepoeders van ei-eiwit zijn niet afkomstig van melk en bevatten dus ook geen melksuiker, oftewel lactose. Maar ei-eiwitten doen niet onder voor de populaire en traditionele wheyshakes. Ei-eiwitten bevatten namelijk alle essentiële aminozuren en worden goed opgenomen door ons lichaam. Hoewel ei-eiwit wat duurder is dan whey, zijn deze poeders verkrijgbaar in veel verschillende smaken en zijn ze, gezien hun compleetheid, een perfect lactosevrij alternatief voor de traditionele wei-eiwitshakes.

2. Beef proteïne poeders

De eiwitten die in beef proteïnepoeders zitten, zijn afkomstig van rund, en dan voornamelijk van restafval van de slager, zoals restvlees, runderbeenderen, kraakbeen, pezen, huid en bindweefsel. Er wordt hierbij dus geen gebruik gemaakt van melk of melkeiwit, wat beef proteïne tot een lactosevrije proteïnepoeder maakt. Net als ei-eiwit is het eiwit in beef proteïne compleet, met alle 9 essentiële aminozuren, en wordt het goed opgenomen door ons lichaam. Het nadeel is, net als bij ei-eiwit, dat de prijs van beef proteïne aanzienlijk hoger ligt dan bijvoorbeeld die van een eiwitpoeder op basis van wei-eiwit. 

3. Vegan proteïne poeders

De meest voor de hand liggende lactosevrije eiwitpoeders zijn uiteraard vegan proteïnepoeders. Deze zijn volledig plantaardig, waardoor er geen dier, en dus ook geen melk of lactose, aan te pas komt. Het nadeel van vegan proteïnepoeders is dat ze niet alle essentiële aminozuren bevatten en ook minder goed worden opgenomen door ons lichaam dan dierlijke eiwitten. Het voordeel is dat ze een stuk goedkoper zijn dan dierlijke eiwitpoeders.

4. Whey proteïne met geavanceerd filterproces     

Hoewel whey proteïne afkomstig is van melk, en dus over het algemeen lactose bevat, zijn er tegenwoordig ook wei-eiwitpoeders die ‘lactosevrij’ zijn. Door een speciale koude cross-flow microfiltratietechniek wordt de wei zodanig gefilterd dat bijna alle lactose verwijderd kan worden. Omdat het een mechanisch proces is en geen chemische behandeling, kunnen er echter nog wel kleine hoeveelheden lactose achterblijven. In Nederland hanteert de NVWA als richtwaarde dat producenten hun producten ‘lactosevrij’ mogen noemen als er maximaal 10 mg lactose per 100 g in het product zit. Als producenten in Nederland die claim gebruiken, kun je er dus van uitgaan dat het product minder dan 10 mg lactose per 100 g bevat. Zo niet, dan worden ze door de NVWA op hun vingers getikt!

Waarom lactosevrije proteïne poeder kopen via GierigGroeien.nl?

Geen zin om zelf alle webshops af te speuren voor de goedkoopste lactosevrije proteïne poeder? GierigGroeien.nl maakt het makkelijk. Onze slimme software checkt vier keer per dag de prijzen van alle lactosevrije eiwitpoeders in Nederland en zet ze overzichtelijk voor je op een rij. Vergelijk simpel op prijs per 100 gram eiwit, totaalprijs, inhoud of de service van de aanbieder. Heb je jouw match gevonden? Klik op ‘naar de site’ en bestel direct bij de goedkoopste aanbieder. Zo bespaar je tijd, geld én kun je zonder buikklachten gierig blijven groeien.

Veelgestelde vragen over lactosevrije proteïne poeder

1. Hoe weet ik of mijn klachten echt door lactose komen?

Heb je na het innemen van een product dat lactose bevat last van je buik, een opgeblazen gevoel, dunne ontlasting, misselijkheid of huidproblemen? Dan kan het zomaar zijn dat je gevoelig bent voor lactose of misschien zelfs wel lactose-intolerant bent. Zonder eerst een arts te raadplegen en tests uit te voeren weet je het echter nooit. Dus wil jij zeker weten of je klachten door lactose komen? Raadpleeg dan altijd een arts.

2. Is whey isolaat altijd 100% lactosevrij?

Nee, whey isolaat is eigenlijk nooit 100% lactosevrij. Wel is het zo dat sommige whey isolates een zó lage hoeveelheid lactose bevatten, dat mensen die gevoelig zijn voor lactose mogelijk geen nadelige effecten ervaren na het gebruik ervan. Daarnaast maken sommige webshops de claim dat ze een lactosevrije whey isolate aanbieden. Volgens de richtlijnen van de NVWA mogen producenten deze claim maken als het product in kwestie maximaal 10 mg lactose per 100 g bevat. Dus als je een lactosevrije wei-eiwitpoeder vindt, kun je ervan uitgaan dat deze maximaal 10 mg lactose per 100 g poeder bevat.

3. Welke soorten whey bevatten bijna geen lactose?

Eiwitpoeder dat afkomstig is van wei-eiwit bevat eigenlijk altijd lactose, maar er zijn een aantal varianten die zodanig gefilterd of gehydrolyseerd zijn dat de hoeveelheid lactose drastisch is verminderd. Zo bevatten whey isolate en whey hydro kleinere hoeveelheden lactose dan een whey concentraat, dat minder filterprocessen heeft ondergaan. Hierdoor zouden mensen die licht gevoelig zijn voor lactose deze gefilterde wei-eiwitpoeders kunnen gebruiken zonder negatieve bijwerkingen. Daarnaast bieden sommige webshops ook ‘lactosevrije’ wei-eiwitpoeders aan. Dit zijn whey-eiwitpoeders die een nog geavanceerder filterproces hebben ondergaan dan whey isolaten, waardoor ze (bijna) geen lactose meer bevatten. Volgens de NVWA mogen producenten het label ‘lactosevrij’ gebruiken wanneer het product niet meer dan 10 mg lactose per 100 gram bevat. Zie je dus een whey-eiwitpoeder met die claim, dan kun je ervan uitgaan dat het lactosegehalte onder deze grens blijft.

4. Zijn lactosevrije eiwitpoeders net zo goed als whey?

Dit hangt sterk af van het type eiwitpoeder. Zowel ei-eiwit als beef proteïne hebben, net als whey proteïne, een PDCAAS-score van 1. Dat betekent dat ze een compleet aminozuurprofiel hebben en goed worden opgenomen door ons lichaam. Vegan proteïne heeft dit echter niet. Over het algemeen bevatten plantaardige eiwitten niet alle 9 essentiële aminozuren en worden ze ook minder goed opgenomen. Wel is vegan proteïne de goedkoopste lactosevrije optie. Ga je voor kwaliteit? Kies dan voor ei-eiwit of beef proteïne. Ga je voor de laagste prijs of volg je een veganistisch dieet? Dan is de vegan variant de beste keuze!