Samen azen we op de goedkoopste bron van Eiwit!

GierigGroeien.nl > Eiwitpoeder > Collageen Eiwit

Collageen Eiwit

Wist je dat de huid, botten, nagels, het haar en de pezen na je 25e vaak langzaam achteruitgaan? Na het 25e levensjaar begint je lichaam namelijk steeds minder collageen aan te maken. Collageen is een eiwit dat onder andere zorgt voor een mooie en soepele huid, sterke botten en stevige pezen. Hoewel je lichaam het zelf aanmaakt, kun je het ook binnenkrijgen via vlees, vis of supplementen. Op deze pagina vind je snel het goedkoopste collageen eiwit.

Rogier achter een pot collageen eiwit

Wist je dat de huid, botten, nagels, het haar en de pezen na je 25e vaak langzaam achteruitgaan? Na het 25e levensjaar begint je lichaam namelijk steeds minder collageen aan te maken. Collageen is een eiwit dat onder andere zorgt voor een mooie en soepele huid, sterke botten en stevige pezen. Hoewel je lichaam het zelf aanmaakt, kun je het ook binnenkrijgen via vlees, vis of supplementen. Op deze pagina vind je snel het goedkoopste collageen eiwit.

Wat is collageen eiwit?

Collageen is een eiwitsoort die ons lichaam zelf aanmaakt. Daarnaast komt het voor in dierlijk bindweefsel. Het draagt bij aan een gezonde huid, sterke botten en mooie nagels. Het eiwit bevat maar liefst 18 verschillende aminozuren, waarvan glycine, hydroxyproline en proline het grootste aandeel hebben. Het essentiële aminozuur tryptofaan ontbreekt echter, waardoor collageen géén volledige eiwitbron is.

Naast het feit dat collageen uit verschillende dierlijke bindweefsels afkomstig is, zijn er in totaal 28 verschillende soorten collageen, waarvan type I, type II en type III de meest voorkomende zijn. Hieronder zie je een overzicht van de drie meest voorkomende types.

Collageen is een eiwitsoort die ons lichaam zelf aanmaakt. Daarnaast komt het voor in dierlijk bindweefsel. Het draagt bij aan een gezonde huid, sterke botten en mooie nagels. Het eiwit bevat maar liefst 18 verschillende aminozuren, waarvan glycine, hydroxyproline en proline het grootste aandeel hebben. Het essentiële aminozuur tryptofaan ontbreekt echter, waardoor collageen géén volledige eiwitbron is.

Naast het feit dat collageen uit verschillende dierlijke bindweefsels afkomstig is, zijn er in totaal 28 verschillende soorten collageen, waarvan type I, type II en type III de meest voorkomende zijn. 

Collageentype Voorkomen in menselijk lichaam
Type I
Huid, botten, pezen, hoornvliezen, bloedvaten, tanden en gewrichtsbanden.
Type II
Kraakbeen
Type III
Huid, bloedvaten en inwendige organen.

Wat zijn de voordelen van collageen voor je lichaam?

Collageen heeft veel voordelen voor ons lichaam, het draagt bij aan zowel onze schoonheid als onze fysieke gesteldheid. Hieronder volgen enkele belangrijke voordelen:

Verbetering van de huid

Het helpt bij het behouden van een stevigere en elastischere huid. Dit wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt, want vanaf je 25e levensjaar maakt je lichaam minder collageen aan. Hierdoor veroudert je huid sneller. Door voldoende collageen via je voeding binnen te krijgen, kun je dit proces helpen vertragen.

Verbetering van botten & gewrichten

Collageen draagt bij aan het herstel van kraakbeenweefsel en kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn, bijvoorbeeld als gevolg van sportblessures. Daarnaast versterkt het de pezen en gewrichtsbanden, wat blessures kan helpen voorkomen. Ook kan het helpen bij de mineraaldichtheid in je botten, je kan er dus sterkere botten van krijgen.

In welke voeding vind je collageen?

Ons lichaam maakt van nature collageen aan, maar na je 25e levensjaar neemt die productie geleidelijk af. Daarom kan het zinvol zijn om extra collageen via voeding binnen te krijgen. Collageen zit vooral in dierlijk bindweefsel, zoals de huid, pezen, botten en kraakbeen en bij vissen ook in de graten en schubben. Bekijk hieronder welke natuurlijke bronnen het meeste van dit bindweefseleiwit bevatten.

Ons lichaam maakt van nature collageen aan, maar na je 25e levensjaar neemt die productie geleidelijk af. Daarom kan het zinvol zijn om extra collageen via voeding binnen te krijgen. Collageen zit vooral in dierlijk bindweefsel, zoals de huid, pezen, botten en kraakbeen en bij vissen ook in de graten en schubben. 

Bron Collageengehalte (%)
Kippenbotten
ca. 19% (vers gewicht)
Visgraten
ca. 20% (drooggewicht)
Vissenschubben
30-50% (drooggewicht, afhankelijk van soort)
Runderbotten
ca. 25-30% (drooggewicht)
Varkenshuid
ca. 70-80% (drooggewicht)
Runderhuid
≥ 70% (drooggewicht)

Heb je geen zin om varkens- of runderhuid, vissenschubben of visgraten te eten om voldoende collageen binnen te krijgen? Dan kunnen collageensupplementen uitkomst bieden.

Verschillende collageensupplementen

Er zijn verschillende collageensupplementen verkrijgbaar. Drink je vaak een proteïneshake? Dan kun je daar gemakkelijk collageenpoeder aan toevoegen. Daarnaast zijn collageensupplementen ook verkrijgbaar in vloeibare vorm, als tabletten of capsules.

Hoeveel collageen heb je dagelijks nodig?

Uit onderzoek blijkt dat de effectieve hoeveelheden collageenpeptiden liggen tussen de 2,5 en 15 gram per dag, afhankelijk van het gewenste gezondheidsdoel (bijvoorbeeld huid- en nagelgezondheid, gewrichtsgezondheid of spier- en botgezondheid), maar ook van je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je lichaam namelijk zelf aanmaakt.

Hoewel collageen bijdraagt aan diverse gezondheidsvoordelen, is het geen volwaardig eiwit. Het mist het essentiële aminozuur tryptofaan en wordt daarom door de PDCAAS-methode geclassificeerd als een onvolledige eiwitbron. Toch blijkt uit onderzoek dat tot 36% van je dagelijkse eiwitinname uit collageenpeptiden kan bestaan, zonder dat je essentiële aminozuren tekortkomt. Mits je overige voeding voldoende hoogwaardige eiwitten bevat.

Een dagelijkse collageeninname van 15 gram blijft voor de meeste mensen ruim onder deze grens van 36%. Zeker als je uitgaat van een dagelijkse eiwitinname van 1,6 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor optimale spiergroei en spierherstel. In dat geval vormt het supplementeren van collageen geen risico voor je aminozuurbalans en kan het prima onderdeel zijn van een evenwichting voedingspatroon.

Waarom collageen kopen via GierigGroeien.nl?

Wil jij collageen eiwit scoren zonder te veel te betalen? Dan zit je bij GierigGroeien.nl helemaal goed. Onze prijsvergelijker laat je in één oogopslag zien waar je het meeste collageen krijgt voor je geld. We controleren meerdere keren per dag de prijzen van alle collageensupplementen in Nederland en zetten ze overzichtelijk voor je op een rij. Zo vergelijk je snel op prijs per 100 gram eiwit, totaalprijs en de service van de aanbieder. Heb je jouw favoriet gevonden? Klik op ‘naar de site’ en bestel direct. Zo hoef je voortaan niet meer lang te zoeken en weet je zeker dat je de beste deal hebt. Dat is pas echt gierig groeien.

Veelgestelde vragen over collageen eiwit

1. Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van collageensupplementen?

Er zijn geen bekende negatieve bijwerkingen bij het gebruik van collageensupplementen, mits je dagelijkse eiwitinname voor maximaal 36% uit collageen bestaat. Het is namelijk geen volwaardig eiwit: het mist het essentiële aminozuur tryptofaan. Als je meer dan 36% van je dagelijkse eiwitinname uit collageen haalt, kan het aminozuurprofiel van je totale eiwitinname uit balans raken.

Let op: ervaar je toch klachten na het gebruik van collageensupplementen? Raadpleeg dan zoals altijd direct een arts.

2. Zijn collageensupplementen vegan?

Nee, collageensupplementen zijn niet vegan. Het wordt namelijk gewonnen uit dierlijke bronnen zoals de huid, botten en het bindweefsel van runderen, kippen en varkens, of uit de graten en schubben van vissen.

3. Zijn er veganistische alternatieven voor collageensupplementen?

Er zijn vegan supplementen die de natuurlijke aanmaak van collageen in je lichaam kunnen stimuleren of vergelijkbare voordelen bieden.

Zo speelt vitamine C bijvoorbeeld een grote rol bij het proces van collageenaanmaak.

Daarnaast zijn er nutriënten die vergelijkbare positieve effecten hebben als collageen, zoals vitamine D en zink. Vitamine D helpt bijvoorbeeld bij de opname van calcium uit voeding. Calcium is een essentiële bouwstof voor sterke botten. Zonder voldoende vitamine D kan je lichaam calcium minder goed opnemen, wat kan leiden tot botontkalking.

Zink is belangrijk voor de gezondheid van huid, haar en nagels. Het ondersteunt de opbouw van keratine, een belangrijk eiwit in nagels, en activeert enzymen die nodig zijn voor de aanmaak van nieuw collageen.

Tot slot is het mogelijk om een plantaardig supplement te kiezen dat het aminozuurprofiel van collageen nabootst. Dit eiwit bestaat voornamelijk uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Plantaardige alternatieven bevatten deze aminozuren of een combinatie van bouwstoffen die je lichaam kan gebruiken om zelf collageen aan te maken. Hoewel deze supplementen geen écht collageen bevatten, kunnen ze wel bijdragen aan vergelijkbare voordelen voor huid, haar, nagels en gewrichten.

Kortom, hoewel er geen écht vegan collageen bestaat, zijn er wel plantaardige supplementen die het lichaam ondersteunen in de aanmaak van collageen of vergelijkbare voordelen bieden.