Samen azen we op de goedkoopste bron van eiwit!

GierigGroeien.nl > Pre-workout > Beta-alanine

Beta-alanine

Wil jij je tijdrit verbeteren, een nieuwe PR halen op de 10 km of gewoon langer kunnen trainen in de sportschool? Dan is beta-alanine misschien wel iets voor jou. Dit supplement verhoogt je carnosinevoorraad, waardoor je spieren minder snel verzuren en jij dus langer intensieve inspanningen kunt leveren. Succes!

Rogier staat achter een pot beta-alanine

Wil jij je tijdrit verbeteren, een nieuwe PR halen op de 10 km of gewoon langer kunnen trainen in de sportschool? Dan is beta-alanine misschien wel iets voor jou. Dit supplement verhoogt je carnosinevoorraad, waardoor je spieren minder snel verzuren en jij dus langer intensieve inspanningen kunt leveren. Succes!

Wat is beta alanine?

Beta-alanine is een aminozuur dat de carnosineproductie in de spieren verhoogt. Carnosine is een dipeptide die bestaat uit de aminozuren beta-alanine en histidine. Ons lichaam beschikt over voldoende histidine, maar voor een verhoogde carnosineproductie is extra beta-alanine uit voeding nodig.

Carnosine

Tijdens intensieve inspanning verzuren je spieren door de ophoping van waterstofionen. Carnosine is een stof in je spieren die deze verzuring helpt tegen te gaan. Daardoor verzuur je minder snel, raken je spieren minder snel vermoeid en kun je langer en intensiever trainen.

Waarom is beta-alanine zo'n populair pre-workout ingrediënt?

Beta-alanine is bijna standaard geworden in pre-workout supplementen. Maar waarom eigenlijk? Het heeft immers geen direct stimulerend effect zoals cafeïne, en je voelt er pas iets van na weken consequent gebruik. Toch stoppen supplementmerken het massaal in hun formules.

Werking

Beta-alanine verhoogt de hoeveelheid carnosine in je spieren, een stof die helpt om verzuring tijdens intensieve inspanning tegen te gaan. Hierdoor kun je bij sporten tussen de 30 seconden en 10 minuten wat langer doorgaan voordat je spieren vermoeid worden. Maar uit onderzoek blijkt dat je minimaal 2 tot 4 weken lang dagelijks 3,2 tot 6,4 gram van dit supplement moet innemen om meetbare effecten te bereiken.

Pre-workout toepassing  

Pre-workouts bevatten vaak tussen de 500 mg en 1 g beta-alanine per scoop. Als je die alleen gebruikt op trainingsdagen waarbij je extra energie kan gebruiken (bijvoorbeeld 2 à 3 keer in de week), dan krijgt je lichaam simpelweg niet genoeg binnen om je carnosinevoorraad te verzadigen. 

Dus: beta-alanine is een populair pre-workout ingrediënt vanwege zijn wetenschappelijk bewezen werking, maar het werkt alleen als je het dagelijks gebruikt. Dus wil je echt profijt van beta-alanine? Dan is losse dagelijkse suppletie (ook op rustdagen) de betere keuze. Bij sporadisch pre-workoutgebruik heeft dit ingrediënt dus weinig toegevoegde waarde.

Bijwerkingen van beta-alanine

Naast de voordelen van dit populaire pre-workout supplement heeft het ook wat bijwerkingen waar rekening mee moet worden gehouden. Deze lees je hieronder:

1. Tintelingen

Beta-alanine kan een tintelend gevoel veroorzaken, vaak in het gezicht, de handen of de armen. De stof komt via je bloed in de zenuwen terecht, die hier tijdelijk op reageren met een tinteling. Dit is vergelijkbaar met hoe je huid kan tintelen bij kou of lichte druk op een zenuw. Sommige mensen vinden dit gevoel prettig, terwijl anderen het juist als vervelend ervaren. Hoe dan ook: de tinteling heeft geen negatieve invloed op het lichaam.

2. Roodheid of warmtegevoel

Hoewel roodheid of een warmtegevoel minder vaak voorkomt dan de veelvoorkomende tintelingen is het wel een mogelijke bijwerking. Gebruikers van beta-alanine ervaren namelijk soms een licht branering of warm gevoel op de huid.

3. Maagklachten

Ook maagklachten komen nietzo vaak voor als het tintelende gevoel, maar deze bijwerking is ook zeker mogelijk. Bij hoge doseringen ervaren sommige gebruikers een wat geïrriteerde maag. 

De bijwerkingen van beta-alanine beperken

De bijwerkingen van deze stof ontstaan vooral wanneer er een grote hoeveelheid in een keer wordt gebruikt. Daarom wordt aangeraden om je dagdosering te verspreiden over meerdere momenten gedurende de dag. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor een ‘time-released’ beta-alanine die je lichaam minder snel opneemt en kan je het tijdens of net na een maaltijd innemen om de opname wat te vertragen en te verspreiden.

Waarom beta-alanine kopen via GierigGroeien.nl?

Wil jij de goedkoopste beta-alanine zonder zelf alle webshops af te speuren? GierigGroeien.nl regelt het voor je! Onze slimme software haalt vier keer per dag de actuele prijzen van alle carnosine-verhogers in Nederland op en zet ze overzichtelijk voor je op een rij. Vergelijk eenvoudig op prijs per 100 gram, totaalprijs, inhoud of service van de aanbieder. Heb je jouw match gevonden? Met één klik bestel je direct bij de goedkoopste webshop. Zo bespaar je tijd, geld én kun je gierig groeien met extra tintels en uithoudingsvermogen in je training!

Rogier staat voor een stapel boeken over beta-alanine met een tekstwolk waarin hij zegt: "Ik weet alles over beta-alanine, vraag maar raak!"

Veelgestelde vragen over beta-alanine

1. Is Beta-Alanine geschikt voor vegetariërs en veganisten?

Ja, beta-alanine is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het supplement wordt synthetisch geproduceerd, er komen dus helemaal geen dieren aan te pas. Dit aminozuur komt van nature wel in kleine hoeveelheden voor in vis en vlees. Omdat vegetariërs en veganisten het niet via hun voeding binnenkrijgen, is het voor hen nog belangrijker om te supplementeren als ze willen profiteren van de voordelen van deze stof.

2. Wat is de aanbevolen dagelijkse dosering van beta-alanine?

De aanbevolen dagelijkse dosering ligt tussen 3,2g en 6,4g per dag. Dit dient dagelijks voor minimaal 2 tot 4 weken te worden ingenomen om merkbare effecten op sportprestaties te bereiken.

3. Is beta-alanine ook zinvol op dagen zonder training?

Ja, beta-alanine moet je elke dag gebruiken. Het gaat erom dat je dagelijks supplementeert om zo je carnosine voorraad te verzadigen, waardoor je minder snel verzuurd raakt bij intensieve inspanning. Eenmalige inname heeft weinig zin.